Algemeen schoolnieuws

GBS de Vlieger gaat als Bouw! Pilootschool lees- en leerproblemen nog intensiever aanpakken.
 
Het is wetenschappelijk bewezen dat Bouw! het aantal kinderen met leesproblemen halveert.
Bouw! is het preventieve programma binnen de integrale aanpak voor #laaggeletterdheid, #leesproblemen en #dyslexie van Lexima.be
 
Wij zijn alvast benieuwd naar de impact van dit unieke educatieve programma.
 
Want ook wij vinden dat een lees- of leerprobleem talent niet in de weg mag staan!
 
pilotschool bouw

23 mei was het weer sportdag voor de kinderen van de lagere school.

Onze LO-leerkrachten hadden weer een tof en gevarieerd programma in elkaar gestoken!

Bedankt ook aan alle vrijwilligers van de verschillende Kastelse sportclubs voor hun hulp!

spordag

 

Onze school vanaf nu ook te volgen via Instagram!

Naast Facebook (gbsdevliegerkasterlee), onze website (www.gbsdevlieger.be) en ons ouderplatform (enkel toegankelijk voor ouders van leerlingen) posten we vanaf nu ook berichten op Instagram.

Op die manier hopen we iedereen nog meer te informeren over het reilen en zeilen op onze school!

Bedankt alvast om ons te volgen!

VLIEGER OP INSTAGRAM

 

 

Onder het motto "Erfgoeddag maakt school!" doken we in het rijke schoolleven en -verleden.
De regels en gewoonten van vroeger werden voor 1 dag opnieuw ingevoerd.
Luc vertelde boeiende verhalen over de school van toen en de tijd... die ging veel te snel voorbij!

erfgoeddag

Onze sponsorloop t.v.v. Oekraïne was een groot succes! Onze leerlingen zamelden maar liefst €3190 in, waarmee we 58 dozen met medisch materiaal kunnen aankopen. De leerlingen zullen elke doos nog van een persoonlijke boodschap voorzien waarna ze richting Oekraïne vertrekken. Bedankt iedereen voor jullie steun!

sponsorloop oekraine

Onze school doet mee aan de actie #vlaggenvoorvrede

Door op witte - de kleur van de hoop - vlaggen een kleurrijke tekening te maken willen we een boodschap van hoop de wereld insturen.
NEE tegen oorlog, JA voor vrede. 

ukraine

Alweer de laatste dag van het avontuur van onze 6e-klassers in Limburg. 
In de voormiddag daagden onze leerlingen meester Gert uit met allerlei opdrachten. Dit speciaal voor zijn 50e verjaardag!
Na het middagmaal reden we richting action park in Hasselt, voor een namiddag vol actie. BMX, klimmuur, hoogteparcours en samenwerkingsspel, onze kinderen vonden het fantastisch. Rond 17u vertrokken we moe maar tevreden richting Kasterlee.
Bedankt leerkrachten, directie en vrijwilliger Frank voor deze fantastische 5-daagse!

muur

We trekken er met de fiets op uit!

Toch spannend met zo een grote groep, maar persoonlijke records zijn vandaag geborken! Alle kinderen hebben de tocht van 41 kilometer uitgereden! We fietsten door de cité van Maasmechelen, langs de Maas Nederland in, de overzetboot op en langs Nederlandse dorpjes. Limburg fietsparadijs, dat hebben we vandaag ondervonden!

De laatste avond werd ingezet met een fakkeltocht naar het stationnetje. Daarna sloten we gezellig af in de arena rond een kampvuur en blikten we samen terug op de mooie jaren in de Vlieger. 

20210624 123732

vl

Vandaag bleven we een dagje op het domein, daar is het zeker ook heel fijn! Want de accomodatie is hier echt wel top! Een (mini)subtropisch zwembad helemaal voor ons alleen. Glijbaan, bubbelbad, luchtkussen,... na 2 uurtjes zwemmen wilden de meeste kinderen nog niet uit het zwembad!

Diegenen die nog wat energie over hadden konden zich ook nog uitleven op het springkussen en samen met meester Gert sporten op het grasplein. We hebben trouwens ook weer heel lekker gegeten: frietjes met stoofvlees of videe en smosjes. 


's Avonds verzamelden we gezellig rond het vuur en bakten we worstjes en marshmallows op stokjes. De andere bubbel amuseerde zich met het ganzenbord. 

DSC 0089

friet

 

kampvuur

Vandaag was een sportieve dag!

In de voormiddag leerden we met kompas werken. Op het domein gingen onze kinderen op zoek naar 10 controlepunten. De motivatie was groot en iedereen ging ervoor. 

In de namiddag trokken we met onze kompassen het Mechels bos in, op zoek naar de zandgroeve. Het weer was niet zo top, maar toch genoten de kinderen van deze mooie wandeling door het bos. Onderweg deden we enkele leuke opdrachten.

Na het avondeten maakten we kennis met circustechnieken, werd er geknutseld en deden we gezelschapsspelen. 

Daarna was het snel heel stil op de kamers! 

D3a

d3

Helaas, geen sneeuwklassen dit jaar... Zelfs onze ultieme poging om de buitenlandse reis te redden door ze te verplaatsen naar eind juni bracht geen soelaas. Een uitstap naar het buitenland is dit schooljaar niet meer toegelaten. 

Om onze zesde klassers toch nog een fijne afsluiting van het schooljaar, en hun schoolcarrière op De Vlieger, te bezorgen zochten we naar een alternatief in het binnenland.

We vertrekken we op maandag 21 juni met z'n allen naar Limburg! Een leuke week midden in het groen in Home Fabiola in Maasmechelen. Op het programma staan allerlei toffe activiteiten zoals bezoek aan de mijnen, fietstocht langs de Maas, zwemmen, avonturenpark, sport en spel. De kinderen zullen zich zeker niet vervelen!

Volg onze avonturen via de rubriek "sneeuwklassen" onderaan de home pagina! 
Ouders kunnen meer foto's bekijken via onze beveiligde server (zie link ouderplatform).

Op zondag 14/03 was het pi-dag. Op deze dag vieren we de betekenis en het gebruik van het getal pi. Waarom nu deze dag? In Amerika, waar dit feest is ontstaan, schrijven ze de datum anders. Namelijk 03/14 en dit is het begin van het getal pi.

Wij hebben dit op school gevierd met een heuse pi-wedstrijd. 's Ochtends lag er op de bank van ieder kind van het vijfde en het zesde een blaadje met daarop het getal pi.

We gaven hen de opdracht om, gedurende de voormiddag als ze even tijd hadden tussendoor of tijdens een speeltijd, zoveel mogelijk cijfers na de komma van buiten te leren. De kinderen die wilden meedoen aan de wedstrijd kregen na de middag vijf minuten de tijd om zoveel mogelijk cijfers na de komma op te schrijven.

Nienke Molenberghs kaapte de trofee weg met maar liefst 107 cijfers na de komma! Wat een prestatie! Het is wel nog heel spannend geweest, want de tweede plaats was voor Lore Borghs met 103 cijfers na de komma. Ook alle andere deelnemers hadden hun uiterste best gedaan en kregen allemaal een medaille.

Als er nu nog eens de omtrek of de oppervlakte van een cirkel moet worden berekend, zullen onze leerlingen pi zeker kennen! 

Knipsel

 

bezoek aan de archeologen 002

In het kader van de heraanleg van de markt startte men onlangs in het centrum van Kasterlee met een archeologisch onderzoek. Onze leerlingen wilden dit wel eens van dichtbij meemaken en gingen een kijkje nemen. Naast de restanten van een oude put, zagen ze hoe er ter plekke restanten van botten werden opgegraven. Hartelijk dank aan de archeologen die uitgebreid de tijd namen om de vragen van onze leerlingen te beantwoorden!

Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten! Jij ook? Kijk dan binnenkort op www.erfgoednoorderkempen.be/archeologie voor een overzicht!

Onze leerkrachten volgen het vormingstraject "nieuwe autoriteit". Leerkrachten reflecteren hierbij over het omgaan met moeilijk gedrag en conflictsituaties in de klas. Enkel de eerste sessie is  achter de rug en de leerkrachten houden het niet bij de theorie. In de kleuterklas is reeds een mooie "Herstelmuur" te bewonderen.

Aan de hand van het boek “Het kleurenmonster” ontdekten de kleuters hun verschillende gevoelens : blij, boos, verdrietig, bang of soms een beetje in de war…

Ze vertelden ook over dingen die ze niet fijn vinden zoals ruzie maken, plagen, pijn doen, uitgesloten worden,…. Samen brainstormden ze over hoe ze deze conflicten terug goed kunnen maken. De kleuters bedachten zelf oplossingen zoals: een high five geven, een knuffel, samen delen – spelen, hou op stop,…  Van al deze oplossingen werden foto’s gemaakt en gekleeft op de “Herstelmuur”.  De bedoeling is dat de kleuters die een conflict hebben, dit zelf proberen op te lossen door samen een manier te kiezen op de herstelmuur.  De kleuters gingen alvast enthousiast mee aan de slag in de klas om de "Herstelmuur" klaar te maken.

Ook voor thuis knutselden ze een klein exemplaar. Zo kunnen ze er ook zelfstandig mee aan de slag met broer of zus!

Herstelmuur 1  herstelmuur 2

herstelmuur 3  herstelmuur 4 

Pagina 1 van 6