Lagere schoolnieuws

Deze week hebben we samen met het zesde leerjaar mogen turnen.

De leerlingen van 6C hadden voor ons een estafette uitgewerkt. Zo deden we bal- en tikspelletjes in een doorschuifsysteem. 

Samen met de leerlingen van 6A zijn we naar het Plot gewandeld. Daar deden we verschillende spelletjes.

 

Wat hebben de leerlingen zich geamusseerd zowel onze eersteklassers als de zesdeklassers.

 

Foto's kan je bekijken op Sharepoint.

Minimalist Creative Cream Christmas Holiday Photo Collage 1

 

De jongens en meisjes van de eerste graad werden vandaag ondergedompeld in de wereld van de houten blaasinstrumenten.

Hiervoor kwam de groep ‘Haar en Snaar’ een voorstelling geven. De kinderen leerden wat meer over kunst en muziek. Een man die in de opera werkt, liet hen verschillende muziekinstrumenten zien en beluisteren. 

We moesten niet alleen luisteren ... We mochten mee musiceren, het ritme klappen, tekenen op de maat van de muziek, ….  Het was een leuke voorstelling!

 

Bekijk de foto's op Sharepoint.

 

 Aesthetic Travel Photos Modern Minimalist Photo Collage 1

Dinsdag 6 februari 

Happy birthday to Rubeeeeeen, happy birthday to Sumayaaaaa! Wat een belevenis om je verjaardag in het prachtige Zwitserland te vieren en gewekt te worden door je schoolgenoten. De dag kan nu al niet meer stuk!

Voor een laatste keer wrongen we onze voetjes in de skibotten en gingen we al zingend de skilift in, vol overtuiging om nog een laatste keer te schitteren op de latten. Alweer een prachtige dag vol zonneschijn. Wat een geluk hebben wij gehad met het weer!

Ook maakten we nog een wandeling naar de 33 meter hoge waterval en wandelden we rond het meer waar ‘Schwarzsee’ zijn naam aan te danken heeft. Onderweg vertelde de leerkracht het mythische verhaal van het ‘Zwarte Meer’. Wat een natuurpracht!

Na dit alles namen we een lekker warme douche en was het jammer genoeg alweer tijd om onze koffers te pakken…

Tijdens het avondmaal smulden we onze buikjes rond met een heerlijk feestmaal, maakten we nog een fakkeltocht die werd afgesloten met een heus kampvuur en gezang van onze leerlingen.

Vermoeid, maar boordevol mooie herinneringen en hechte vriendschappen reden we weer terug richting Kasterlee.

Vrijdag vierden we carnaval op onze school. Na de carnavalsstoet mochten onze vriendjes van de eerste graad activiteiten gaan doen in het eerste en tweede leerjaar.

Zo was er een speelklas, bouwklas, gezelschapspelletjesklas en een knutselklas. Ze hebben een hele fijne namiddag gehad, dat kan je wel zien aan hun snoetjes!

 

Meer foto's kan je vinden op Sharepoint.

 

Vintage Film Frame Summer Memories Photo Collage 2

Deep Green Cute Happy Birthday Photo Collage

De kinderen van het 2de leerjaar leerden heel veel over onze aarde. We bespraken samen hoe we onze aarde een beetje 'gezonder' konden maken. Afval recycleren was al snel een van de ideetjes. We leerden wat er allemaal in welke vuilbak hoort en wat we nog kunnen hergebruiken.

Tijdens deze twee weken verzamelden de kinderen (proper) afval om mee te knutselen. Ze moesten eerst een ontwerp tekenen en gingen dan supercreatief aan de slag om met allerlei materialen leuke kunstwerkjes te maken.

Nadien hebben we al het overige afval netjes in de juiste vuilbak gesorteerd en dat ging al heel goed!

Maandag 5 februari (dag 6)

De helft van onze leerlingen werd na een overvloedig ontbijt afgezet in Plaffeien, waar we een afspraak hadden met een authentieke alpenboer. Daar kregen we een rondleiding, maakten we kennis met de alpenkoeien en werden we getrakteerd op een bekertje verse melk, vergezeld van Zwitserse chocolade! Heerlijk! Verder bezochten we de begraafplaats, waar we ontdekten dat het beroep of de hobby van de overledenen in elke grafsteen was gebeiteld. Ook toonden we de kinderen dat Zwitserland zich altijd goed voorbereidt op een ramp en ondergrondse bunkers bouwt om zijn inwoners te beschermen.

De andere groep ging nogmaals skiën. De meeste leerlingen namen vandaag de stoeltjeslift naar de top van de berg en kwamen veilig en zonder kleerscheuren weer naar beneden. Ook juf Griet trotseerde de berg, maar kwam iets minder vlot naar beneden. Na het middageten wisselden de groepen van activiteit.

's Avonds organiseerden de leerkrachten een filmavond. Gewapend met kussentjes en dekens nestelden we ons in de filmzaal met een heerlijk pakje chips. Nog energie over? De leerlingen konden er ook voor kiezen om gezelschapsspelletjes te spelen. Een rustige avond na alweer een zonnige dag!

20240205_161522.jpg

Zondag 4 februari (dag 5)

Zondag rustdag? Niet op onze sneeuwklassen! Met de liften naar boven, iedereen was er alweer klaar voor! Genietend van de prachtige vergezichten en het mooie weer baanden onze leerlingen zich zigzaggend een weg naar beneden. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe fier we zijn op onze skiërs. Ook vandaag genoten ze weer met volle teugen.

Na het middagmaal was het tijd voor wat cultuur. We bezochten het pittoreske stadje Fribourg en maakten kennis met de geschiedenis, verdiepten ons in lokale kunstenaars en hun verwezenlijkingen, genoten van al het moois dat deze stad te bieden heeft.

In de avond organiseerden de begeleiders een heuse bingoavond, waarbij de leerlingen streden tegen het lot. Wie heeft als eerste een volle kaart? Vreugde, plezier en lachende gezichtjes alom! Alweer een geslaagde avond in Zwitserland.

IMG-20240205-WA0025.jpg

De kinderen van het tweede leerjaar telden de hele week, iedere dag een kwartiertje, de vogels die op de speelplaats zaten. Ze moesten zich ergens stilletjes neerzetten en alles goed observeren en noteren. Dit deden ze aan de hand van de poster van Natuurpunt.

Wat een leuke activiteit om weer bezig te zijn met ons thema: 'Natuurvriend'.

Zaterdag 3 februari (dag 4)

Zwitserland, 3 februari. Het zonnetje komt op, de stralen weerkaatsen op het witte sneeuwtapijt,  de vogeltjes beginnen te fluiten. In het immer rustige Campus Schwarzsee, op de tweede verdieping zijn alle leerlingen van het zesde leerjaar rustig aan het… dansen, zingen! De polonaise door alle kamers! De foutste muziek bonst door het dal! De vierde dag van onze sneeuwklassen is aangebroken.

Na alweer een overvloedig ontbijt maakten we ons klaar om opnieuw verder te schrijven aan ons onvergetelijk avontuur. De skiërs wurmden hun voeten alweer in de skibotten terwijl de andere groep zich sportief ging aankleden voor een spa- en fitnessdag.

Onze leerlingen sloegen er vandaag allemaal in om de lift richting de start van een skipiste te nemen. Voor sommigen kostte dit bloed, zweet en tranen, maar ze waren o zo trots op zichzelf. Wat maakten onze leerlingen tijdens ons verblijf al sprongen vooruit in hun skivaardigheden, waauw!

De groepen wisselden van activiteit na een middagmaal.

’s Avonds, na onze verdiende maaltijd, gingen we met de bus richting de ‘Unterhaltungsabend’, waar we kennis maakten met de Zwitserse cultuur en folklore, maar ook wij toonden een dansje op het podium, wat onder luid applaus werd onthaald. Vandaag was alweer een groot succes!

IMG20240203155402.jpg

Vrijdag 2 februari (dag 3)

Half 8 in de ochtend… Tijd om op te staan! Deze keer klonk het ochtendlied wel erg speciaal! Lang zal ze leven, lang zal ze leven…! Vandaag was het een echte feestdag. Onze jarige, Marie-Alixe, werd getrakteerd op een fantastisch engelengezang voor haar verjaardag! Eenmaal uitgezongen deed een groep hun skikleding aan en trokken we allemaal samen naar het ontbijt.

Het andere deel van ons zesde leerjaar penden hun eerste belevenissen van dit prachtig avontuur neer op papier voor het thuisfront. Ook verdiepten we ons in het Zwitserse verhaal van Willem Tell.

Als avondactiviteit werd de eerste echte GBS De Vlieger-quiz georganiseerd, waar we al onze kennis die we op onze school leerden konden tonen. Genieten!

 

DSC_0006.JPG

Tijdens W.O. leerden we over het thema 'Wel in je vel'.
 
 
Wist je dat ...
- het heel belangrijk is om voldoende te bewegen én te ontspannen?
- je veel water moet drinken?
- je veel fruit en groenten moet eten voor je gezondheid?
 
 
We hebben onze eigen voedingsdriehoek gemaakt.
We leerden hoe we onze tandjes goed moeten poetsen.
We hebben verschillende torens gemaakt met verschillende materialen!
 
 
We hebben verschillende soorten groenten en fruit geproefd. Zo leerden we de verschillende smaken kennen.
Wist je dat we zuur, zoet, bitter en zout proeven?
 
 
Onze eersteklassers hebben heel wat bijgeleerd over dit thema!
 
 
Foto's kan je bekijken op Sharepoint.
 
Minimalist Creative Cream Christmas Holiday Photo Collage 1

De leerlingen van het eerste leerjaar kunnen al flink lezen en kennen nu alle letters.

Tijd voor een feestje dus! Een LETTERFEEST!

Bij juf Celien deden ze een leuk pim pam pet letterspel. Bij juf Dorien deden ze een letterzoektocht.

Tot slot maakten alle eersteklassers nog een letterkroon en kreeg iedereen een letterdiploma!

Bravo lieve vriendjes!

Foto's kan je bekijken op de sharepoint!

letterfeest collage

 

Donderdag 1 februari (dag 2)

Omstreeks half 8 maakten onze leerkrachten ons wakker. Wakker… Wij waren al wakker hoor! We maakten ons klaar, deden onze wandelschoenen of skikledij aan en schoven aan tafel voor een stevig ontbijt. Opgeladen en voldaan verkenden de helft van onze leerlingen de omgeving en maakten ze een fikse wandeling richting de kapel, met onderweg interessante weetjes, lachpartijen en prachtige uitzichten. Wat een plezier!

Voor de anderen was het al zover! Onze skimonitoren stonden te popelen om de eerste skilessen te geven. Na een gevecht met onze skibotten was het tijd om de skipiste te betreden. Iedereen werd op zijn niveau begeleid en leerde heel wat bij. Met vallen en opstaan was de eerste keer skiën in Schwarzsee voor ieder een succeservaring. Na ons middagmaal wisselden de groepen.

De turnleerkracht, meester Gert, organiseerde ’s avonds nog een heerlijke sportavond. Groepsversterkende teamsporten zoals trefbal en voetbal maakten onze eerste dag compleet. Een wedstrijdje tegen elkaar is altijd fun, maar fair play en gezellig samenzijn stond centraal. Zou het morgen weer zo’n leuke dag worden?

DSC_0021.JPGIMG_7957.jpeg

Woensdag 31 januari

Eindelijk is het zo ver! Onze wekker liep vandaag wel erg vroeg af. Opstaan? Geen probleem hoor. Op naar Zwitserland! In de bus mochten we kiezen naast wie we gingen zitten. Onderweg speelden we spelletjes, zongen we liedjes en losten we een leuke busquiz op met allemaal interessante weetjes over dingen die we onderweg tegenkwamen. Een lange busrit was het wel, maar met deze leuke bende vloog de tijd voorbij.

Eenmaal aangekomen stond er al een overheerlijke maaltijd op ons te wachten. Spaghetti met veel groentjes, kaas en brood. Met goedgevulde buik laadden we de koffers uit en installeerden we ons in onze gezellige kamers. Om de dag af te sluiten maakten we nog een avondwandeling rond het domein. Slaapwel allemaal!

 

DSC_0003.JPG

Onze eersteklassers werden tijdens het meetcircuit ondergedompeld in de wereld van meten.

Want meten is weten, meten is overal rondom ons. Geld, kilo, liter,...

En dat oefenen we op een speelse manier in. 

Vintage Film Frame Summer Memories Photo Collage 1

De jongens en meisjes van het eerste leerjaar kunnen al heel flink lezen. 

Hoog tijd om nog meer verschillende soorten boekjes te ontdekken. Dat deden ze tijdens de boekendans. Dat is zoals de stoelendans, maar dan met boeken!

Ze konden snuffelen in verschillende soorten boeken: moppenboekjes, strips, zoekboeken, weetboeken,.......

Wat is jouw favoriete boek? In de klas had iedereen wel een favoriet boek waar ze de volgende dag met veel plezier in gingen lezen.

Kwartiermakers boekendans

Photo Collage Christmas Card 1

Deze week was er heel wat te beleven in onze klas! Het was een week vol straffe toeren en techniek!

De eerste dag haalde de juf al haar straffe toeren uit de kast. Daarna was het aan onze eersteklassers om een straffe toer te laten zien. Van goocheltrucs tot echte proefjes! Het was een namiddag vol bewondering!

Op vrijdag deden we onze proefjesnamiddag. Zo onderzochten we wat blijft drijven en wat gaat zinken, werkten we met tandwielen, onderzochten we wat magnetisch is en wat niet, ...

We maakten een tol met verschillende kleuren. Als onze tol draait, worden de kleuren gemengd. Wat een mooi effect gaf dat! Ook maakten we onze eigen knikkerbaan!

Als afsluiter van deze week deden we een straffe toeren quiz.

Aan de lachende gezichtjes te zien was deze week een groot succes!

Vintage Film Frame Summer Memories Photo Collage

Maandag 8 januari kwam het Plaffeiencomité van Kasterlee onze kinderen alvast opwarmen voor hun sneeuwklassen.

Via leuke spelletjes kwamen onze kinderen meer te weten over Zwitserland en Plaffeien.

Bedankt voor deze leuke voormiddag! Het aftellen kan beginnen!

Plaffeiencomite