Dinsdag 6 februari 

Happy birthday to Rubeeeeeen, happy birthday to Sumayaaaaa! Wat een belevenis om je verjaardag in het prachtige Zwitserland te vieren en gewekt te worden door je schoolgenoten. De dag kan nu al niet meer stuk!

Voor een laatste keer wrongen we onze voetjes in de skibotten en gingen we al zingend de skilift in, vol overtuiging om nog een laatste keer te schitteren op de latten. Alweer een prachtige dag vol zonneschijn. Wat een geluk hebben wij gehad met het weer!

Ook maakten we nog een wandeling naar de 33 meter hoge waterval en wandelden we rond het meer waar ‘Schwarzsee’ zijn naam aan te danken heeft. Onderweg vertelde de leerkracht het mythische verhaal van het ‘Zwarte Meer’. Wat een natuurpracht!

Na dit alles namen we een lekker warme douche en was het jammer genoeg alweer tijd om onze koffers te pakken…

Tijdens het avondmaal smulden we onze buikjes rond met een heerlijk feestmaal, maakten we nog een fakkeltocht die werd afgesloten met een heus kampvuur en gezang van onze leerlingen.

Vermoeid, maar boordevol mooie herinneringen en hechte vriendschappen reden we weer terug richting Kasterlee.

Maandag 5 februari (dag 6)

De helft van onze leerlingen werd na een overvloedig ontbijt afgezet in Plaffeien, waar we een afspraak hadden met een authentieke alpenboer. Daar kregen we een rondleiding, maakten we kennis met de alpenkoeien en werden we getrakteerd op een bekertje verse melk, vergezeld van Zwitserse chocolade! Heerlijk! Verder bezochten we de begraafplaats, waar we ontdekten dat het beroep of de hobby van de overledenen in elke grafsteen was gebeiteld. Ook toonden we de kinderen dat Zwitserland zich altijd goed voorbereidt op een ramp en ondergrondse bunkers bouwt om zijn inwoners te beschermen.

De andere groep ging nogmaals skiën. De meeste leerlingen namen vandaag de stoeltjeslift naar de top van de berg en kwamen veilig en zonder kleerscheuren weer naar beneden. Ook juf Griet trotseerde de berg, maar kwam iets minder vlot naar beneden. Na het middageten wisselden de groepen van activiteit.

's Avonds organiseerden de leerkrachten een filmavond. Gewapend met kussentjes en dekens nestelden we ons in de filmzaal met een heerlijk pakje chips. Nog energie over? De leerlingen konden er ook voor kiezen om gezelschapsspelletjes te spelen. Een rustige avond na alweer een zonnige dag!

20240205_161522.jpg

Zondag 4 februari (dag 5)

Zondag rustdag? Niet op onze sneeuwklassen! Met de liften naar boven, iedereen was er alweer klaar voor! Genietend van de prachtige vergezichten en het mooie weer baanden onze leerlingen zich zigzaggend een weg naar beneden. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe fier we zijn op onze skiërs. Ook vandaag genoten ze weer met volle teugen.

Na het middagmaal was het tijd voor wat cultuur. We bezochten het pittoreske stadje Fribourg en maakten kennis met de geschiedenis, verdiepten ons in lokale kunstenaars en hun verwezenlijkingen, genoten van al het moois dat deze stad te bieden heeft.

In de avond organiseerden de begeleiders een heuse bingoavond, waarbij de leerlingen streden tegen het lot. Wie heeft als eerste een volle kaart? Vreugde, plezier en lachende gezichtjes alom! Alweer een geslaagde avond in Zwitserland.

IMG-20240205-WA0025.jpg

Zaterdag 3 februari (dag 4)

Zwitserland, 3 februari. Het zonnetje komt op, de stralen weerkaatsen op het witte sneeuwtapijt,  de vogeltjes beginnen te fluiten. In het immer rustige Campus Schwarzsee, op de tweede verdieping zijn alle leerlingen van het zesde leerjaar rustig aan het… dansen, zingen! De polonaise door alle kamers! De foutste muziek bonst door het dal! De vierde dag van onze sneeuwklassen is aangebroken.

Na alweer een overvloedig ontbijt maakten we ons klaar om opnieuw verder te schrijven aan ons onvergetelijk avontuur. De skiërs wurmden hun voeten alweer in de skibotten terwijl de andere groep zich sportief ging aankleden voor een spa- en fitnessdag.

Onze leerlingen sloegen er vandaag allemaal in om de lift richting de start van een skipiste te nemen. Voor sommigen kostte dit bloed, zweet en tranen, maar ze waren o zo trots op zichzelf. Wat maakten onze leerlingen tijdens ons verblijf al sprongen vooruit in hun skivaardigheden, waauw!

De groepen wisselden van activiteit na een middagmaal.

’s Avonds, na onze verdiende maaltijd, gingen we met de bus richting de ‘Unterhaltungsabend’, waar we kennis maakten met de Zwitserse cultuur en folklore, maar ook wij toonden een dansje op het podium, wat onder luid applaus werd onthaald. Vandaag was alweer een groot succes!

IMG20240203155402.jpg

Vrijdag 2 februari (dag 3)

Half 8 in de ochtend… Tijd om op te staan! Deze keer klonk het ochtendlied wel erg speciaal! Lang zal ze leven, lang zal ze leven…! Vandaag was het een echte feestdag. Onze jarige, Marie-Alixe, werd getrakteerd op een fantastisch engelengezang voor haar verjaardag! Eenmaal uitgezongen deed een groep hun skikleding aan en trokken we allemaal samen naar het ontbijt.

Het andere deel van ons zesde leerjaar penden hun eerste belevenissen van dit prachtig avontuur neer op papier voor het thuisfront. Ook verdiepten we ons in het Zwitserse verhaal van Willem Tell.

Als avondactiviteit werd de eerste echte GBS De Vlieger-quiz georganiseerd, waar we al onze kennis die we op onze school leerden konden tonen. Genieten!

 

DSC_0006.JPG

 

Donderdag 1 februari (dag 2)

Omstreeks half 8 maakten onze leerkrachten ons wakker. Wakker… Wij waren al wakker hoor! We maakten ons klaar, deden onze wandelschoenen of skikledij aan en schoven aan tafel voor een stevig ontbijt. Opgeladen en voldaan verkenden de helft van onze leerlingen de omgeving en maakten ze een fikse wandeling richting de kapel, met onderweg interessante weetjes, lachpartijen en prachtige uitzichten. Wat een plezier!

Voor de anderen was het al zover! Onze skimonitoren stonden te popelen om de eerste skilessen te geven. Na een gevecht met onze skibotten was het tijd om de skipiste te betreden. Iedereen werd op zijn niveau begeleid en leerde heel wat bij. Met vallen en opstaan was de eerste keer skiën in Schwarzsee voor ieder een succeservaring. Na ons middagmaal wisselden de groepen.

De turnleerkracht, meester Gert, organiseerde ’s avonds nog een heerlijke sportavond. Groepsversterkende teamsporten zoals trefbal en voetbal maakten onze eerste dag compleet. Een wedstrijdje tegen elkaar is altijd fun, maar fair play en gezellig samenzijn stond centraal. Zou het morgen weer zo’n leuke dag worden?

DSC_0021.JPGIMG_7957.jpeg

Woensdag 31 januari

Eindelijk is het zo ver! Onze wekker liep vandaag wel erg vroeg af. Opstaan? Geen probleem hoor. Op naar Zwitserland! In de bus mochten we kiezen naast wie we gingen zitten. Onderweg speelden we spelletjes, zongen we liedjes en losten we een leuke busquiz op met allemaal interessante weetjes over dingen die we onderweg tegenkwamen. Een lange busrit was het wel, maar met deze leuke bende vloog de tijd voorbij.

Eenmaal aangekomen stond er al een overheerlijke maaltijd op ons te wachten. Spaghetti met veel groentjes, kaas en brood. Met goedgevulde buik laadden we de koffers uit en installeerden we ons in onze gezellige kamers. Om de dag af te sluiten maakten we nog een avondwandeling rond het domein. Slaapwel allemaal!

 

DSC_0003.JPG

Maandag 8 januari kwam het Plaffeiencomité van Kasterlee onze kinderen alvast opwarmen voor hun sneeuwklassen.

Via leuke spelletjes kwamen onze kinderen meer te weten over Zwitserland en Plaffeien.

Bedankt voor deze leuke voormiddag! Het aftellen kan beginnen!

Plaffeiencomite

In het zesde leerjaar vinden ze het fijn om met hun handen te werken : PRAKTIJKHUISWERK.

Ze kiezen wekelijks uit 9 opdrachten. Zo ondervinden ze dat, wat ze leren in de klas, zeker van toepassing is in het dagelijks leven.

'Ander', leerrijk huiswerk! Kleine kindjes worden groot!

IMG 20231112 113125 1IMG 20231112 WA0000 1

Ons KinderRechtenParlement voor dit schooljaar!

 

De leerlingen maakten affiches zoals in een echte verkiezingscampagne. Daarna werd er gestemd.

Verkiezingen KRP IMG 4810 2                   Verkiezingen KRP IMG 4814 1          Verkiezingen KRP IMG 4812 1

Na de geheime stemming voor de nieuwe leden van het KRP kwamen we bij deze enthousiastelingen uit:

Onze voorzitter is Caro, zij wordt bijgestaan door

* de verslaggevers: Juliet en Nim

* de tijdbewaker: Marike

* de verzamelaars van de ideeën uit de ideeënbus: Liv en Olivia

stand-in: Shauny.

Een gemotiveerd team zal de leerlingen van GBS De Vlieger dit schooljaar vertegenwoordigen!

Verkiezingen KRP IMG 4825 1

De lln van het zesde leerjaar fietsten naar de Hoge Mouw. Daar stonden gidsen hen op te wachten. Ze maakten er een avontuurlijke wandeling van. 
De kinderen leerden bij over reeën, bomen, paddenstoelen, ...  
                                      met de determinatietabel gingen ze aan de slag, 
                                      de vier lagen van het bos werden herhaald ...
kortom een hele boterham aan informatie.
Buiten leren is echt leuk. 
IMG 20231026 100625

Onze leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar maakten een fietstocht naar de middelbare school 'Hivset' in Turnhout. Tijdens deze leerrijke uitstap kregen ze in kleine groepen praktische lessen over EHBO. De leerlingen leerden hoe ze hartmassage moeten geven en kregen de kans om dit te oefenen op reanimatiepoppen. Ze ontdekten ook hoe een Automatische Externe Defibrillator (AED) werkt en waarom deze belangrijk is in noodsituaties. Een hoogtepunt was de rondleiding in een echte ziekenwagen, waarbij ze de uitrusting en functies zagen!

Ze keerden terug naar school met een schat aan nieuwe kennis en vaardigheden. Vanaf nu weten onze leerlingen hoe te handelen in noodsituaties. Ook maakten ze kennis met verschillende beroepen uit de medische sector.

Dank aan alle leerkrachten en studenten van Hivset voor hun warme welkom en de waardevolle lessen. Deze uitstap heeft een blijvende indruk achtergelaten op onze leerlingen!

 

GBS De Vlieger.JPGGBS De Vlieger (1).JPGGBS De Vlieger (2).JPGGBS De Vlieger (3).JPGGBS De Vlieger (5e).JPG

Op een vrijdagochtend trokken we met onze fietsen op avontuur! Onze bestemming: de Umicore-fabriek in Olen, waar Nikkel, Germanium en Kobalt tot leven komen. De ochtend bracht ons op een spannende ontdekkingsreis: we grepen naar warmtecamera's, testten onze kennis in een interactieve quiz en raasden zelfs in een bewegende Formule 1-wagen met een VR-bril op onze neus. Na een gezellige picknick en wat speelplezier fietsten we met een kleine, maar leuke omweg terug naar school.

Onderweg waren de plassen haast onmogelijk te vermijden, en onze kleren werden niet gespaard. Maar we moeten toegeven, het was gewoonweg fantastisch! Deze uitstap zal zeker nog lang in onze herinneringen blijven hangen!

Hieronder vind je de foto’s die genomen werden tijdens ons bezoek.
Ze zijn met een gewoon fototoestel en met een warmtecamera genomen. Deze thermische beeldvorming wordt ookbij de brandweer gebruikt. Zo kunnen zij sneller een persoon in een kamer waarnemen.
Het is ook aanwezig in nachtvisiecamera’s van auto’s omdat fietsers/voetgangers onmogelijk met het blote oog in het donker kunnen waargenomen worden. Dankzij deze Umicoretechnologie kan dit wel: gevaarlijke situaties worden zo sneller gedetecteerd!

img_thermal_1695378613000.jpgimage002.jpg

We wensen alle Vliegers een dikke proficiat! We zijn fier op jullie! Heel veel succes in het middelbaar!

DSC 0001 2

DSC 0006