Met een groep enthousiaste leerlingen, begeleiders en leerkrachten begonnen we onze ontdekkingsreis op de fiets. We waren helemaal klaar voor een tocht die ons langs historische locaties en erfgoedpareltjes leidde. De omgeving van Kasterlee bood een prachtig decor.

Tijdens de fietstocht werden we betoverd door de rijke geschiedenis en culturele schatten die onze regio te bieden heeft. Van historische gebouwen tot pittoreske pleintjes, elke stop onthulde een nieuw stukje erfgoedverhaal dat werd voorbereid en verteld door onze eigen leerlingen. Ze waren erg enthousiast om hun kennis en ontdekkingen te delen met de anderen. Maar ook de heemkundige kring voorzag ons aan het voormalig gemeentehuis van Tielen van wat extra informatie en leuke weetjes over de omgeving.

Bedankt aan iedereen die erbij was! Het was weer een fantastische dag.

20230526_100212.jpgIMG_20230526_125315.jpg

Onze zesdeklassers hebben hun leiderschapsvaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gedemonstreerd door de kleutertjes te begeleiden tijdens een fietstochtje. Met veel enthousiasme en zorg hebben ze de kleintjes geholpen om veilig en plezierig te fietsen. Het was prachtig om te zien hoe ze de kleutertjes aanmoedigden, hielpen met hun evenwicht en zelfs enkele handige fietstips deelden.

png_20230517_083348_0000.png

Dat we heel wat knappe koppen op onze school hebben wisten we natuurlijk al, maar wat een fantastische resultaten behaalden onze leerlingen op de kangoeroewedstrijd?! Elke deelnemer kreeg een deelnemersprijs, maar heel wat onder hen behaalden zo’n hoge score dat ze nog een extra prijs wisten te bemachtigen. Marie (5B) behaalde maar liefst 115 op 120! Dankzij deze monsterscore mag ze zich bij de honderd beste deelnemers van Vlaanderen rekenen.  We zijn dan ook erg trots op Marie en alle deelnemers, jullie zijn stuk voor stuk toppers!

IMG_2869.JPG

De zesdeklassers hebben alle leerstof van de lagere school bijna onder de knie. Ze moeten enkel herhalen en nog wat extra inoefenen vooraleer ze hun vleugels uitspreiden.
Het laatste trimester nemen ze deel aan de OVSG toetsen. Het Onderwijs Van Steden en Gemeenten maken jaarlijks nieuwe praktische en theoretische proeven zodat de vaardigheden en de kennis getest worden op allerhande manieren. Hier zie je leerlingen de oppervlakte van de speelplaats meten, boren, timmeren, .... Een hele uitdaging! 

 

IMG 20230420 141816

IMG 20230420 142030

Elke leerling van het zesde leerjaar mag een voormiddag op locatie gaan ‘werken’.  De plaatsen zijn bepaald door talent en  interesse van de leerling en aanbod van ‘stage’plaatsen.  We houden deze beroependag om de kinderen eens kennis te laten maken met het ‘echte’ werk.  Op deze manier kunnen ze ervaren of hun droomberoep echt wel leuk is of juist niet.  Tijdens de namiddag volgt de bespreking a.d.h.v. gemaakte foto’s en filmpjes. De voor- en nadelen van de verschillende beroepen worden naast mekaar gelegd. Een fijne ervaring!

IMG 20230330 114301430

De zesdeklassers brachten een bezoek aan Antwerpen.

De Red Star Line vertelt de geschiedenis over zo’n 2 miljoen migranten die de overtocht van België naar Amerika maakten. Er waren verschillende verdiepingen in de boot. Het verschil tussen rijk en arm was duidelijk zichtbaar.

Na een heel leuke rondleiding door het Red Star Line museum aten we onze boterhammetjes op in het MAS.

We wandelden naar de Schelde en daar voeren we op een bootje naar de andere kant van de oever. In de stad Antwerpen zagen we mooie gebouwen en winkels. Onze fotozoektocht zat heel knap in elkaar! Spijtig dat het slechte weer wat roet in het eten gooide.

Een leuke, leerrijke en natte schoolreis om nooit meer te vergeten!

 

IMG 20230310 130441

Kangoeroewedstrijd

Kangoeroe is een leuke en wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd voor leerlingen van o.a. het 5e en het 6e leerjaar. Meer dan

100 000 leerlingen uit ong. 1200 scholen hebben zich ingeschreven!

Gedurende 50 minuten 24 vragen oplossen, dat is een uitdaging! Na afloop mochten de leerlingen hun antwoorden digitaal indienen. We kunnen alvast enkele zeer hoge scores afvinken!

Elke leerling kreeg ook een deelnemersprijs. Eind april worden de winnaars bekend gemaakt en extra prijzen uitgedeeld.

Proficiat voor jullie inzet!

Collage

Hier zie je de Pi-winnaars en de Kangoeroewinnaars!

Echte wiskundige KANJERS in 6B!

Proficiat aan alle deelnemers!

 

IMG 20230316 145345

IMG 20230316 145523

Dinsdag 14 februari (dag 7)

Happy birthday to Keraaaaan, happy birthday to Keraaaaaan! Wat een belevenis om je verjaardag in het prachtige Zwitserland te vieren en gewekt te worden door je schoolgenoten. De dag kan nu al niet meer stuk!

Voor een laatste keer wrongen we onze voetjes in de skibotten en gingen we al zingend de skilift in, vol overtuiging om nog een laatste keer te schitteren op de latten. Alweer een prachtige dag vol zonneschijn. Wat een geluk hebben wij gehad met het weer!

Na de middag trokken we de sneeuw in en genoten we van verschillende sneeuwspelletjes, maakten kampen en iglo’s. Het sneeuwballengevecht dat daarop volgde was hilarisch. Daarna namen we een lekker warme douche en was het jammer genoeg alweer tijd om onze koffers te pakken…

Tijdens het avondmaal smulden we onze buikjes rond met heerlijke frietjes, maakten we nog een afscheidswandeling en sloten we af met een echte Plaffeienfuif.

 

Vermoeid, maar boordevol mooie herinneringen en hechte vriendschappen reden we weer terug richting Kasterlee.

IMG_20230214_120044.jpg

Maandag 13 februari (dag 6)

Maandag, kwart voor negen in de ochtend, tijd om naar school te gaan! Maar juffrouw, we zijn toch in Zwitserland?

Vandaag bezochten we een lagere school in Plaffeien. Onze leerlingen oefenden hun Frans en stelden onze school voor aan de hand van een PowerPoint. Ook de Zwitserse leerkrachten leerden ons heel wat bij over de geschiedenis en geografie van hun dorp. Na een gezellige speeltijd samen vertrokken we richting de alpenboer. Hier kregen we een rondleiding, maakten we kennis met de alpenkoeien en werden we getrakteerd op een bekertje verse melk, vergezeld met Zwitserse chocolade! Heerlijk!

In de namiddag gingen we nogmaals skifahren. Iedereen nam de stoeltjeslift richting de top van de Kaiseregg en kwam zonder kleerscheuren weer vlotjes en veilig naar beneden. Ook juf Griet trotseerde de berg maar kwam iets minder vlotjes naar beneden.

’s Avonds stond er een wandeltocht gepland doorheen de Zwitserse bossen. Gewapend met een fakkel trotseerden we de koude en sloten af met een gezellig kampvuur en heerlijke chocolademelk. De voorlaatste dag van onze reis is helaas weer afgelopen. Wat een geweldige tijd!

IMG_20230212_161428.jpg

Zondag 12 februari (dag 5)

Zondag rustdag? Niet op onze sneeuwklassen! Vandaag was het eindelijk zover. We gingen kennismaken met de grote bergen op het skigebied in Schwarzsee. Met de liften naar boven, iedereen was er klaar voor! Genietend van de prachtige vergezichten en het mooie weer baanden onze leerlingen zich zigzaggend een weg naar beneden. We kunnen toch vertellen dat we erg fier zijn op onze skiërs. Ze maakten de afgelopen dagen al enorme sprongen en genoten met volle teugen.

Na het middagmaal was het tijd voor wat cultuur. We bezochten het pittoreske dorpje Jaun en maakten kennis met de geschiedenis van het middeleeuws dorpje Gruyères. Weten jullie hoe melkchocolade is ontstaan? Wij wel!

In de avond organiseerden de begeleiders een heuse bingoavond, waarbij de leerlingen streden tegen het lot. Wie heeft als eerste een volle kaart? Vreugde, plezier en lachende gezichtjes alom! Alweer een geslaagde avond in Zwitserland.

 

20230212_161725.jpg

Zaterdag 11 februari (dag 4)

Zwitserland, 11 februari. Het zonnetje komt op, de stralen weerkaatsen op het witte sneeuwtapijt,  de vogeltjes beginnen te fluiten. In het immer rustige Campus Schwarzsee, op de tweede verdieping zijn alle leerlingen van het zesde leerjaar rustig aan het… dansen, zingen! De polonaise door alle kamers! De foutste muziek bonst door het dal! De vierde dag van onze sneeuwklassen is aangebroken.

Na alweer een overvloedig ontbijt deden we onze stapschoenen aan en wandelden we richting een enorme waterval. Tot onze verbazing was het water van top tot teen bevroren, er waren zelfs echte klimmers aan het werk, die trachtten de waterval te bestijgen. Wat een prachtig natuurverschijnsel. Net zoals de waterval is heel het landschap bedekt onder een laagje sneeuw en ijs. Iedereen was erg voorzichtig en bleef overeind. Iedereen van de leerlingen toch…

Verder maakten we een wandeling rond het meer en kregen we onderweg de indrukwekkende legende van het ontstaan van het Schwarzsee te horen.

Na het middagmaal gingen we voor de laatste keer skiën bij de boer in Hapferen. Onze monitoren stoomden ons enthousiast klaar om morgen met onze ski’s naar de grotere bergen te trekken. En of we er klaar voor zijn!

’s Avonds, na onze verdiende maaltijd, gingen we met de bus richting de ‘Unterhaltungsabend’, waar we kennis maakten met de Zwitserse cultuur en folklore. Maar ook wij toonden een dansje op het podium, wat onder luid applaus werd onthaald. Vandaag was alweer een groot succes!

20230211_105730.jpg

Vrijdag 10 februari (dag 3)

Half 8 in de ochtend… Tijd om op te staan! Deze keer klonk het ochtendlied wel erg speciaal! Lang zal hij leven, lang zal hij leven…! Onze jarige Nasir werd getrakteerd op een fantastisch engelengezang voor zijn verjaardag! Eenmaal uitgezongen deden we onze skikleding aan en trokken we naar het ontbijt.

Vandaag gingen we skiën in de voormiddag. Heerlijk weer en goede sneeuw, onze dag kon al niet meer stuk. Bij de boer in Hapfren konden we in alle rust bijleren, met vallen én snel weer opstaan.

Na het middagmaal schreven we onze brieven voor het thuisfront, maakten we een wandeling over het bevroren meer en gleden we met onze zak de berg af. Wat een avontuur!

De turnleerkrachten organiseerden ’s avonds nog een heerlijke sportavond. Trefbal, voetbal en hockey passeerden allemaal de revue. Een wedstrijdje tegen elkaar is altijd fun, maar fair play en gezellig samenzijn stond centraal. Zou het morgen weer zo’n leuke dag worden?

 

IMG_20230210_151424.jpg

Donderdag 9 februari (dag 2)

Omstreeks half 8 maakten onze leerkrachten ons wakker. Wakker… Wij waren al wakker hoor! We maakten ons klaar, deden onze wandelschoenen aan en schoven aan tafel voor een stevig ontbijt. Opgeladen en voldaan verkenden we de omgeving en maakten we een fikse wandeling richting de kapel. De eerste sneeuwballen vlogen al snel de lucht in. Wat een plezier!

Na de middag was het zover. Onze skimonitoren stonden te popelen om de eerste skilessen te geven. Na een gevecht met onze skibotten was het tijd om de skipiste te betreden. Iedereen werd op zijn niveau begeleid en leerde heel wat bij. Dit alles met het zalig zonnetje op onze snoet.

Na een verdiend diner hadden we weer wat energie om het ijspaleis te bezoeken. Een indrukwekkend en kleurrijk schouwspel van levensgrote ijssculpturen, die we zelf mochten ontdekken! Helemaal uitgeput kropen we lekker warm onder de wol.

20230209_094622.jpg